Oglas

Ovo morate probati

Uspijevaju svaki put: Recept za savršene prhke kekse s komadićima čokolade

author
Punkufer.hr
22. dec. 2025. 22:25
keks
Foto:Shutterstock

Klasični keksi s komadićima čokolade idealan su izbor za blagdane, osobito ako tražite recept koji ne traži puno truda, a niti kompliciranih sastojaka. Da bi chocolate chip cookies bili ukusni ne treba vam slastičarskog predznanja – važno je dobro izmjeriti brašno, dovoljno dugo miksati maslac i šećer (barem nekoliko minuta) te, možda najvažnije, ne prepeći ih.

Oglas

Keksi moraju izgledati blago nepečeno kad ih vadite iz pećnice jer se stežu dok se hlade, a upravo tadatako ostaju mekani iznutra, s dovoljno hrskavim rubovima. Još jedan ključ uspjeha je obilje čokoladnih kapljica: dovoljno da u svakom zalogaju imate rastopljenu čokoladu. Tijesto treba biti mekano, ali ne ljepljivo, a ako želite savršeno jednake kekse, koristite žlicu ili mjericu za porcioniranje. I na kraju, strpljenje se isplati: ostavite kekse da kratko odmore na limu prije nego ih premjestite na rešetku.

Chocolate chip cookies - sastojci:

230 g maslaca, omekšalog

235 g šećera

215 g svijetlog smeđeg šećera

2 žličice ekstrakta vanilije

2 velika jaja

410 g glatkog pšeničnog brašna

1 žličica sode bikarbone

1/2 žličice praška za pecivo

½ -1 žličica morske soli

400 g čokoladnih kapljica

Chocolate chip cookies - priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 °C. Tri lima za pečenje obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol te ostavite po strani.

U drugoj zdjeli izmiksajte maslac i šećere dok se ne sjedine. Dodajte jaja i vaniliju te miksajte oko 1 minutu, dok smjesa ne postane svjetlija i prozračnija. Postupno umiješajte suhe sastojke dok se sve ne poveže. Dodajte čokoladne kapljice i dobro promiješajte.

Oblikujte kuglice od tijesta, koristeći 2 do 3 žlice smjese (ovisno o veličini keksa), i slažite ih na pripremljene limove s razmakom između. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 8–10 minuta, odnosno dok rubovi tek počnu lagano dobivati zlatnu boju. Ostavite kekse na limu 5 minuta, a zatim ih premjestite na rešetku da se potpuno ohlade.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama